Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, στη Λάρισα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (ΕΕΣΣ), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας (ΕΝΧΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ).
Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε γύρω από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας και αναρρωτικών αδειών στην Ελλάδα, την οσφυαλγία και την αυχεναλγία, με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία.
Περισσότεροι από 200 σύνεδροι, ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης. Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν οι κύριοι Β. Αναγνωστόπουλος και Π. Σάπκας εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριος Ι. Στεφανίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κύριος Κ. Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΧΕ κύριος Ε. Χατζηδάκης και ο εκπρόσωπος της ΕΕΧΟΤ κύριος Ι. Γελαλής. Το θέμα της εναρκτήριας ομιλίας που πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή της Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριο Κ. Μαλίζο, αφορούσε στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μετεγχειρητικών λοιμώξεων της σπονδυλικής στήλης.
Πέραν της παρουσίας διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία και την ομιλία τους, οι προσκεκλημένοι διεθνείς ομιλητές Kirkham Wood, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Harvard Medical School, Dr. R. Douglas Orr, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Richard E. Jacobs Health Center του Cleveland, Jean Charles LeHuec, Καθηγητής και Επικεφαλής της Μονάδας Ορθοπαιδικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Bordeaux, Yizhar Floman, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου Assuta του Tel Aviv, Robert Lee, Διευθυντής Ορθοπαιδικής και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, του Royal National Orthopaedic Hospital του Middlesex και Philippe Maxy, Μηχανικός με εξειδίκευση στην εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και επικεφαλής του τμήματος της Medtronic Spinal Organization.
Λαμβάνοντας υπόψη την γήρανση του πληθυσμού και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αποκατάστασης των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης και στις αρχές που τη διέπουν. Επιπλέον, ιδιαίτερης προσοχής έτυχαν επίκαιρα ερωτήματα στην αντιμετώπιση της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και στη βελτίωση της έκβασης των ασθενών, όπως ο ρόλος των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, η χρησιμότητα της παρακολούθησης με ειδικές ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, της λειτουργίας του νευρικών δομών, ο ρόλος της φυσικής αποκατάστασης πασχόντων από τραύμα του νωτιαίου μυελού και πληθώρα άλλων θεμάτων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα χειρουργών σπονδυλικής στήλης, AO Spine, διεξήχθη διεθνές συμπόσιο εστιασμένο στη «Γηράσκουσα Σπονδυλική Στήλη», με συμμετοχή διεθνών ομιλητών από το Πανεπιστήμιο Ege της Σμύρνης, το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Maribor και σειράς ελληνικών ιδρυμάτων και φορέων. Το Επιστημονικό Πρόγραμμα, περιελάβανε περισσότερες από 60 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, 15 διαλέξεις και δορυφορικές ομιλίες και 11 στρογγυλές τράπεζες.
Το Συνέδριο υλοποιήθηκε με την ευγενική Χρυσή Χορηγία της εταιρίας Medtronic και την ουσιαστική υποστήριξη 19 Εκθετριών εταιριών και Χορηγών.
Την επιτυχή διοργάνωση επιμελήθηκε η ARTION Conferences & Events και όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο επιστημονικό πρόγραμμα και στη διοργάνωση, βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.spine-congress.gr, ενώ για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα 2310257812, 2310272275 και spine-congress@artion.com.gr.