Ημερίδα για το Σύνδρομο Turner τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

News

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θεσσαλονίκη | 13.6.2019

Ημερίδα για το Σύνδρομο Turner τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Ιατροί πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων θα μοιραστούν την επιστημονική τους γνώση και θα συνδιαλεχθούν με τις Ελληνίδες έφηβες και γυναίκες με σύνδρομο Turner σε μια Ημερίδα αφιερωμένη σε αυτές και την υγεία τους. Η «1η Ημερίδα για τη φροντίδα υγείας κοριτσιών και γυναικών με σύνδρομο Turner» διοργανώνεται στις 21 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».

Για πρώτη φορά στο πανελλήνιο δύο Παιδιατρικές Πανεπιστημιακές Κλινικές, η Δ’ Παιδιατρική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Α’ Παιδιατρική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους αποκλειστικά γύρω από το σύνδρομο Turner. Ελπίδα και στόχος είναι η καλύτερη φροντίδα υγείας αυτών των κοριτσιών και γυναικών και η βέλτιστη ποιότητα ζωής τους.

Το σύνδροµο Turner είναι η συχνότερη χρωµοσωµική ανωµαλία στα κορίτσια. Αποτελεί νόσημα που δεν κληρονομείται, αλλά εμφανίζεται αυτόματα σε απογόνους υγιών γονέων, με συχνότητα 1: 2000-2500 γεννήσεις θήλεων νεογνών. Φυσιολογικά οι γυναίκες έχουν 46 χρωμοσώματα εκ των οποίων τα δύο φυλετικά ονομάζονται ΧΧ.  Το σύνδρομο Turner προκαλείται από την ολική ή μερική απουσία τού ενός από τα δύο και για αυτό αναφέρεται και ως μονοσωμία. Το Χ χρωμόσωμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των γονάδων και τη σωματική αύξηση. Ως εκ τούτου τα κορίτσια με το σύνδρομο χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από χαμηλό ανάστημα, καθυστέρηση της ήβης και ωοθηκική ανεπάρκεια. Πέραν όμως των βασικών χαρακτηριστικών, το νόσημα μπορεί να συνοδεύει μια πληθώρα διαταραχών με ευρήματα τόσο στην καρδιά και τα μεγάλα αγγεία όσο στα νεφρά, τα οστά, τους οφθαλμούς, τα αυτιά, αλλά και στον ψυχισμό.

«Η φροντίδα της υγείας των κοριτσιών, εφήβων και γυναικών με το σύνδρομο Turner είναι μια δυναμική διαδικασία που ξεκινά από τη διάγνωση και διαρκεί εφ’ όρου ζωής» επισημαίνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας ΑΠΘ Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου. «Η συνεργασία ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων όπως παιδιάτρου, γενετιστή, ενδοκρινολόγου, του καρδιολόγου, γυναικολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου και άλλων, έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός “κύκλου υγείας” γύρω από την κάθε γυναίκα – το κάθε κορίτσι που παρουσιάζει το σύνδρομο».

Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στην Ημερίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ARTION Conferences & Events, στο τηλ: 2310252337 και e-mail: turnersyndrome@artion.com.gr.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Για θέματα δημοσιότητας παρακαλείστε να επικοινωνείτε:

κα Μαρία Καντζιάρη, τηλ. 6979229729, m.kantziari@artion.com.gr.