BIOWASTE 2019

Εκ μέρους των εταίρων του Έργου BIOMA σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου Βιώσιμης Διαχείρισης Βιοαποβλήτων.

Είναι γνωστό, ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη οδήγησαν στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών, σε σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας του περιβάλλοντος, με άμεση συνέπεια την ανάγκη για την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος.

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα του περιβάλλοντος είναι η διάθεση βιοαποβλήτων.

Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι χώρες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη κατά κεφαλή παραγωγή βιοαποβλήτων, πολύ περισσότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με αποτέλεσμα η ορθολογιστική διαχείριση τους να αποτελεί πρόκληση στις σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό των εργασιών των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Στόχος του έργου BIOMA είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προσέγγισης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων σε αποκεντρωμένες περιοχές με την ανάπτυξη πρωτοποριακών και καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης που αφορούν στην αποτελεσματική Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων στις εξεταζόμενες περιοχές (ήτοι Κοινότητα Παλώδιας & Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) και κατόπιν την επεξεργασία αυτών με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Ειδικότερα, οι δημότες των κοινοτήτων στις εξεταζόμενες περιοχές θα προβαίνουν στη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και στην ξήρανσή τους στην πηγή με τη χρήση καινοτόμου οικιακής συσκευής ξήρανσης. Η πρωτότυπη αυτή τεχνική αποσκοπεί στην απομάκρυνση της περιεχόμενης υγρασίας των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων σε επίπεδο οικίας, στη σημαντική μείωση της μάζας και του όγκου του προδιαλεγμένου υλικού και στην παραγωγή βιολογικά σταθεροποιημένης άοσμης και κονιορτοποιημένης βιομάζας. Η τεχνική αυτή θέτει το δημότη ως βασικό μέρος της διαχείρισης των βιοαποβλήτων ενώ διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες για τη μείωση των  περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλα τα διαχειριστικά στάδια των βιοαποβλήτων ήτοι στη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και ανάκτηση. Για την περίπτωση της περιοχής στο Δήμο Νάξου,  Ελλάδα, η παραγόμενη βιομάζα από τα οικιακά βιοαπόβλητα πελετοποιούνται σε κατάλληλη αναλογία με βιομάζα γεωργικών αποβλήτων με σκοπό την παραγωγή πέλλετ σύμμεικτης βιομάζας και μετέπειτα αξιοποιούνται ως ανανεώσιμη καύσιμη ύλη για την παραγωγή βιοενέργειας. Για την περίπτωση της κοινότητας Παλώδιας στην Κύπρο, η παραγόμενη βιομάζα από τα οικιακά βιοαπόβλητα οδηγείται σε υφιστάμενη μονάδα αναερόβιας χώνευσης (Anaerobic Digestion-AD) του ΤΕΠΑΚ για την ελεγχόμενη ζύμωση του οργανικού υλικού για την παραγωγή βιοαερίου και χωνεύματος.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στα πλαίσια των προγραμμάτων Interreg Ελλάδα-Κύπρος για την διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων κρίνονται ιδιαίτερα πρωτοποριακές και σημαντικές. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ελλάδα), την Κοινότητα Παλώδιας (Κύπρος), τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Ελλάδα), και το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

Κλείνοντας, εκ μέρους της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του παρόντος συνεδρίου και όλων των συναδέλφων μου, σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι καλή παρακολούθηση.

Δρ. Πέτρος Σάββα

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Event Detail

6 Δεκεμβρίου, 2019 9:00 πμ
6 Δεκεμβρίου, 2019 7:30 μμ
Limassol, Cyprus

Organizers

2310272275