Το διεθνές συνέδριο της JSS-ECREA στη Θεσσαλονίκη

News

Επιστήμονες – ερευνητές στο πεδίο της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας από περισσότερες από 30 χώρες στο διεθνές συνέδριο της JSS-ECREA στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 140 ερευνητές και ακαδημαϊκοί από 33 χώρες φιλοξενήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Journalism in Transition: Crisis or Opportunity – JSS ECREA 2014 Conference» (www.jss2014thessaloniki.eu), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαρτίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Journalism Studies Section-JSS (Τμήμα Δημοσιογραφικών Σπουδών) της European Communication Research and Education Association-ECREA (Ευρωπαϊκή Ένωση Έρευνας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση) κ. Thomas Hanitzsch, η Αντιπρόεδρος του JSS και Λέκτορας στο ΑΠΘ κα. Δήμητρα Δημητρακοπούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ κ. Γρηγόρης Πασχαλίδης.

Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Journalism Studies Section-JSS της European Communication Research and Education Association-ECREA σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσέφερε στο σύνολό του μία σειρά από 90 αξιόλογες παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών, θέτοντας στο επίκεντρο τη δημοσιογραφία και τα στάδια μετεξέλιξης της. Περίπου 150 συμμετέχοντες από 33 χώρες παρακολούθησαν το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αναπτύχθηκαν σε τέσσερις παράλληλες συνεδρίες, ενώ το κοινωνικό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης, αλλά και την τοπική φιλοξενία.

Κεντρικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι καθηγητές Robert G. Picard από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Henrik Örnebring από το Πανεπιστήμιο του Karlstad.

Ο Robert Picard υπογράμμισε τις ιστορικές αλλαγές που διαδραματίζονται στον κλάδο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο παραγωγής, το οικονομικό περιβάλλον, τις αγορές και την κατανάλωση του περιεχομένου σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον παλαιότεροι θεσμοί των ΜΜΕ να καταρρίπτονται και καθιερωμένες λειτουργίες τους να εξασθενούν.

Ο Henrik. Örnebring επισήμανε τις προκλήσεις που δέχεται το επάγγελμα του δημοσιογράφου τόσο από τα κορυφαία ινστιτούτα και ιδρύματα ΜΜΕ, όσο και από άλλους παράγοντες που γεννούν επίσης δημοσιογραφικό περιεχόμενο, με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό σκοπό από τους καθιερωμένους οργανισμούς ΜΜΕ, όπως είναι οι ακτιβιστές, ΜΚΟ, κλπ.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το χώρο διεξαγωγής που αναδείκνυε την ομορφιά της Θεσσαλονίκης και σχολίασαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το σύνολο της επιστημονικής εμπειρίας που απέκτησαν και την άρτια διοργάνωσή του.

Η ECREA

Η ECREA αποτελεί κεντρικό θεσμικό όργανο ακαδημαϊκών και ερευνητών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο σε θέματα επικοινωνίας. Στόχος της είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της επικοινωνίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκροτεί μία πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και συνεργειών ακαδημαϊκών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η δομή της ECREA αποτελείται από 17 θεματικά τμήματα, όπως το τμήμα των Δημοσιογραφικών Σπουδών (Journalism Studies Section-JSS) που διοργανώνει το εν λόγω συνέδριο. Το Journalism Studies Section της ECREA διοργανώνει κάθε δύο χρόνια το θεματικό του συνέδριο.