Τις νέες πρωτοβουλίες του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου και την τόνωση της κτηματαγοράς, παρουσίασε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Αναγνώστου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, από κοινού, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, (ΟΜΑΣΕ) Γρηγόρη Λιάντα και τον αντιπρόεδρο της ΟΜΑΣΕ και ειδικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεσιτών (FIABCI), Κωνσταντίνο Γεωργάκο.
Ο σύλλογος ξεκίνησε μια προσπάθεια καταπολέμησης φαινομένων, που πλήττουν τον κλάδο, κυρίως, όσων αφορούν σε περιπτώσεις εταιριών και ιδιωτών, που εμφανίζονται ως κτηματομεσιτικές και η δραστηριότητά τους δεν έχει καμία σχέση με την κτηματαγορά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αναγνώστου, πλέον, κάθε αγγελία μέλους του συλλόγου, που δημοσιεύεται σε ηλεκτρονικό και σε έντυπο μέσο ενημέρωσης, θα φέρει μια συγκεκριμένη «πιστοποίηση», δηλαδή τη συντομογραφία του συλλόγου (ΣΜΘ). Μ’ αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου, διασφαλίζεται η αξιοπιστία των επαγγελματιών του κλάδου και των μελών του συλλόγου και η διαφάνεια των συναλλαγών με τους πελάτες.
Μια άλλη δράση που εκτιμάται από τη διοίκηση του συλλόγου πως θα δώσει νέα «πνοή» στον κλάδο, είπε ο κ. Αναγνώστου, είναι η κίνηση της διοίκησης για την επαναλειτουργία τμήματος εκπαίδευσης κτηματομεσιτών στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Αναγνώστου, είχε, ήδη, επαφές με αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων, ο διευθυντής παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΟΕΕΚ, Ευθύμιος Πατσούρης. Η συνάντηση ήταν θετική και δεν αποκλείεται η λειτουργία ενός αντίστοιχου τμήματος και στη Χαλκιδική.
Για την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Συλλόγου, προχωρά, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), η δημιουργία portal του Συλλόγου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των μελών, καθώς και τα ακίνητα που έχουν προς διάθεση.
Ο κ. Αναγνώστου τόνισε πως μ’ αυτό τον τρόπο, οι επαγγελματίες μεσίτες θα αποκτήσουν τη δική τους, διαδικτυακή «στέγη» και θα αποφευχθούν φαινόμενα, ιδιωτών ή εταιριών, που παρουσιάζονται σε υποψήφιους πελάτες ως επαγγελματίες κτηματομεσίτες.
Εξάλλου, μια συμφωνία της διοίκησης του συλλόγου με συγκεκριμένη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του συλλόγου να έχουν απεριόριστη επικοινωνία μεταξύ τους, με κόστος, μόλις 2 ευρώ το μήνα και μείωση του κόστους επικοινωνίας πάνω από 15%.
Πρόκειται για ειδικά συμβόλαια, τα οποία δεν επιβαρύνουν τα μέλη με επιπλέον έξοδα, αντίθετα, τους παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Η νέα υπηρεσία είναι, ήδη, διαθέσιμη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του συλλόγου για τις περαιτέρω διαδικασίες.
Αναφερόμενος στο 1ο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο της «Κίνησης Ακινήτων 2010», ο κ. Αναγνώστου υπογράμμισε πως «φιλοδοξία του Συνεδρίου, είναι να γίνει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, να αναπτυχθούν προβληματισμοί και να κατατεθούν προτάσεις για την αποτελεσματική προώθηση των υπηρεσιών του Συλλόγου. Θεματικές όπως οι νέες μορφές προώθησης των υπηρεσιών του Συλλόγου, τα σύγχρονα εργαλεία πώλησης και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εποχής, είναι μερικές μόνο, από όσες θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου».
Ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ κ. Λιάντας παρουσίασε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για την τόνωση της κτηματαγοράς. Ο κ. Λιάντας σημείωσε πως δεν πρέπει να θιγεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και πρόσθεσε πως στο πακέτο των προτάσεων της ΟΜΑΣΕ εντάσσονται, επίσης, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου, η καθιέρωση μειωμένου φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης (από φυσικά πρόσωπα ή από εταιρίες), η παροχή κινήτρων με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων για κατοίκους εκτός Ελλάδας ή για Έλληνες που εισάγουν κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργάκος υπογράμμισε πως η ελληνική αγορά «διανύει» μια δύσκολη περίοδο. «Η αγορά ακινήτων βάλλεται από παντού, από τα μέσα ενημέρωσης και από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση», ανέφερε.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την τόνωση της αγοράς και να δώσει κίνητρα τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και στους καταναλωτές. Σ’ αυτά τα κίνητρα, εντάσσεται και η άρση του πόθεν έσχες.
Επίσης, ο κ. Γεωργάκος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων, επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η άρση του καθεστώτος των παραμεθόριων περιοχών.
«Σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα υπάγεται σ’ αυτό το καθεστώς», είπε ο κ. Γεωργάκος, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη αλλαγής της παρωχημένης, υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορά την απόκτηση ακινήτων σ’ αυτές τις περιοχές.
Στην προσέλκυση των ξένων κεφαλαίων περιλαμβάνονται και οι «κινήσεις» από δυνητικούς επενδυτές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι, ωστόσο, αναμένουν τη σωστή στιγμή για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Κατά τον κ. Γεωργάκο, η ξεκάθαρη φορολόγηση των ακινήτων θα προσδώσει αξιοπιστία στην ελληνική αγορά και θα αποτελέσει και «ερέθισμα» για τη δραστηριοποίηση ξένων κεφαλαίων από τις προαναφερθείσες χώρες, στην εγχώρια αγορά.
Αναφερόμενος στο portal του συλλόγου σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεωργάκος επισήμανε πως, πλέον, το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μεσιτών και των δυνητικών αγοραστών και πωλητών ενδυναμώνεται, διότι, «στο πρόσωπο του μεσίτη, ο καταναλωτής βλέπει ένα επιμελητήριο, μια επαγγελματική στέγη και συνειδητοποιεί ότι δεν είναι μεσίτης – «φάντασμα» ».