«Το Ερζερούμ δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο για να αποτινάξουμε τα όποια κατάλοιπα καχυποψίας» επισήμανε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, από το βήμα του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του, το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο κ. Πεταλωτής απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο άνω των 420 Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων, τόνισε πως η φράση του Πρωθυπουργού να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ισχύει πολύ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Έτσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προϋποθέτει τον σεβασμό και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο τη διατύπωση ευχών, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών και αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η ανάγκη πτήσεων, υπερπτήσεων και κούρσας εξοπλισμών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Αναφερόμενος στο θέμα της βίζας, την οποία χρειάζονται οι Τούρκοι πολίτες για να επισκεφτούν την Ελλάδα, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα ζήτημα, αλλά η χώρα μας έχει υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σεβαστεί κάποιες ανυπέρβλητες εθνικές υποχρεώσεις.
Επομένως δεν μπαίνει θέμα κατάργησης της βίζας, αλλά η Ελληνική πλευρά κάνει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της, προκειμένου να διευκολύνει όσο γίνεται περισσότερο την έκδοση βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ο κ. Πεταλωτής απαντώντας σε επισημάνσεις προηγούμενων ομιλητών περί γραφειοκρατίας στο καθεστώς επενδύσεων στην Ελλάδα, είπε πως υπήρχε και υπάρχει, ενώ πρόσθεσε πως μοχλοί ανάπτυξης ανάμεσα στα δύο κράτη μπορούν να αποτελέσουν οι υπό κατασκευή οδικοί άξονες στα Βαλκάνια.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας, κ. Nihat Ergün, τόνισε πως οι δύο χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην βελτιώσουν τις σχέσεις τους και πρέπει να επικρατήσει η λογική πως το Αιγαίο θα γίνει μία θάλασσα ειρήνης και τη θέση των πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, θα πάρουν τα επιβατηγά αεροπλάνα και σκάφη.
Ο κ. Ergün είπε ακόμη πως ο όγκος του διμερούς εμπορίου των 3 δις δολαρίων είναι μικρός για τις δυνατότητες των δύο οικονομιών και έτσι ο στόχος είναι αρχικά να φτάσει τα 5 δις δολάρια και μεσοπρόθεσμα τα 10.
Μάλιστα ο Υπουργός κάλεσε τους παρευρισκόμενους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία όμως πρέπει να άρει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.
Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος στα εμπόδια ο ίδιος επισήμανε πως όταν μία Ελληνική τράπεζα εξαγοράζει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του μεγέθους της Finansbank, θα πρέπει να μπορεί και μία Τουρκική τράπεζα να πραγματοποιήσει το αντίστοιχο στην Ελλάδα ή η Ziraat Bank να δύναται να αναπτύξει, εφόσον το επιθυμεί, εκατοντάδες υποκαταστήματα.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιώργος Κασσιμάτης, υπογράμμισε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να σκιάζει το μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ υπάρχει μεγάλο απόθεμα δυναμικής στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, που παραμένει αναξιοποίητο.
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως τώρα είναι η πρώτη φορά, που τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπίπτουν τόσο πολύ την τελευταία τριακονταετία.
Ο κ. Κασσιμάτης στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος των εισιτηρίων στις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζητώντας μετ’ επιτάσεως από τους παριστάμενους Υπουργούς να λάβουν πρωτοβουλία για να μπορέσει να μειωθεί.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» με τον κ. Κασσιμάτη ήταν και ο Τούρκος ομόλογος του, Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων (ΤΟΒΒ), κ. Rifat Hisarcıklıoğlu, ο οποίος υπογράμμισε πως οι δύο χώρες είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν και ανέφερε επί τούτου την εχθρική σχέση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας πριν από 60 χρόνια και τη σημερινή αγαστή και αρμονική συνύπαρξη τους.
«Η κρίση είναι μία ευκαιρία και εκεί επιτυγχάνονται τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Τ. Ερντογάν βρέθηκαν και πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι μας» δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως εάν στην Ελλάδα υπάρχει κρίση, στην Τουρκία υφίσταται μία αγορά 72 εκατ κατοίκων, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην πρόοδο, που επιτεύχθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά και σε εκκρεμή θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Τσανάκαλε και με την Ίμβρο για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, ανέφερε πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, φτάνουν τα 6,2 δις Ευρώ, αλλά ανεπίσημα εκτιμώνται σε 7 δις. Ευρώ (οι Τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι 30 εκατ. δολάρια). Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα φτάνουν τις 340 (υπάρχουν εκτιμήσεις από Τουρκικής πλευράς πως έχουν υπερβεί πλέον τις 410) με το 80% αυτών να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, 10% στη Σμύρνη και το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Κουτσίκος επισήμανε πως σ΄ αυτή τη στενή συνεργασία, η οποία εγκαινιάστηκε με τα Επιχειρηματικά Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να προστεθεί και η Βουλγαρία, η οποία έχει κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα και την Τουρκία και αποτελεί γείτονα τους.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου ανέφερε ως παράδειγμα ανάπτυξης και συνεργασίας τα κοινά τουριστικά πακέτα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία αξιοποίησαν πέρσι ένα εκατ τουρίστες, που διέμειναν μία εβδομάδα στη μία χώρα και μία στην άλλη.
Ο Πρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) της γείτονος, κ. Selim Egeli, υπογράμμισε και εκείνος από την πλευρά του το τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό στις οικονομικές διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, Co-Chairman στο Τουρκοελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ανέφερε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα νέο μοχλό ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Hasan Gogus, στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες σύσφιγξης των σχέσεων και ανάπτυξης συνεργασιών στις παραμεθόριες περιοχές Ελλάδας και Τουρκίας.
Χαιρετισμό στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, απέστειλε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ συντονιστής του πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος, κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος.
Η συμμετοχή επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Arcadia Hotel, στην Κομοτηνή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς υπερέβησαν τις 320, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες διμερείς συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων από τις παραπάνω εταιρίες.
Το 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και ανανεώθηκε το «ραντεβού» μεταξύ των επιχειρήσεων για το 3ο Φόρουμ στο Τσανάκαλε (με πρόταση για συμμετοχή και της Βουλγαρίας), ενώ είναι πιθανό το 4ο Φόρουμ να υλοποιηθεί στην πόλη της Καβάλας.
Διοργανωτές του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ ήταν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), σε συνεργασία με την Ένωση Τουρκικών Επιμελητηρίων (ΤΟΒΒ), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επιμελητήριο της Αδριανούπολης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) της γείτονος.
Μέγας Χορηγός του Φόρουμ ήταν η ΔΕΠΑ ΑΕ, Υποστηρικτής η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Χορηγοί Επικοινωνίας οι εφημερίδες Μακεδονία, Ο Χρόνος, Ελεύθερο Βήμα, Φωνή της Ροδόπης, Η Πατρίδα, Θρακική Αγορά, τα ραδιόφωνα 87,5 Ράδιο Χρόνος και Ράδιο Κομοτηνή 103,1 και τα Τουρκικά ΜΜΕ Bulten, Gundem, Birlik και TRT Turk.
www.regionalbusinessforum.gr