ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Hydromedit 2021 

News

25 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με 46 ώρες ζωντανής μετάδοσης ολοκληρώθηκε το 4o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘Applied Ichthyology, Oceanography & Aquatic Environment – HydroMediT 2021 !

Με περισσότερες από 45 ώρες ζωντανής μετάδοσης και 185 παρουσιάσεις ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 4o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘Applied Ichthyology, Oceanography & Aquatic Environment – HydroMediT2021’ (‘Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και Υδάτινο Περιβάλλον – HydroMediT2021’), που διεξήχθη διαδικτυακά, το 2021, λόγω της πανδημίας εξαιτίας της Covid-19, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2021. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.).

Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων επαγγελματίες από τους χώρους της Αλιείας, των Υδατοκαλλιεργειών, της Εκπαιδευτικής κοινότητας και ακαδημαϊκοί, νέοι ερευνητές και φοιτητές, παρακολούθησαν στις οθόνες τους το 4o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο HydroMediT2021 που επικεντρώθηκε σε οχτώ κύριες θεματικές περιοχές έρευνας: Υδατοκαλλιέργειες, Αλιεία, Ωκεανογραφία, Θαλάσσια Βιοποικιλότητα & Βιολογία Διατήρησης, Οικολογία Εσωτερικών Υδάτων και Βιολογικοί Πόροι, Επεξεργασία Προϊόντων από Βιολογικούς Πόρους, Οικονομία και Εμπορία Αλιευτικών Προϊόντων και Προϊόντων Υδατοκαλλιεργειών, και Περιβαλλοντική Διαχείριση & Εκπαίδευση.

Από την ασφάλεια, απέναντι στην πανδημία της Covid-19, του γραφείου ή του σπιτιού τους, οι επιστημονικοί σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλής ποιότητας επιστημονικές εργασίες και ειδικότερα 85 αναλυτικές προφορικές ανακοινώσεις (oral presentations) και 100 σύντομες ανακοινώσεις (e-posters).

Επιπρόσθετα, οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Ειδικότερα, ο Καθηγητής Alberto Basset από το Πανεπιστήμιο του Salento της Ιταλίας στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου έκανε μια ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με το Φυσικό Κεφάλαιο, τη Βιοποικιλότητα, και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες  των Μεσογειακών Μεταβατικών Οικοσυστημάτων. Προσκεκλημένοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν επίσης ο Δρ. Graham John Pierce από το Fisheries Institute of Marine Sciences (CSIC) της Ισπανίας, ο Δρ. Paolo Guidetti, από το Stazione Zoologica Anton Dohrn της Ιταλίας, ο Καθηγητής Samuel Martin από το Πανεπιστήμιο Aberdeen του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Δρ. Joaquim Garrabou, από το Institute of Marine Sciences (CSIC) της Ισπανίας. Ο Δρ. Guidetti εξήγησε γιατί οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου χρήζουν αυστηρής και άμεσης προστασίας, ενώ ο Δρ. Pierce παρουσίασε τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικών ερευνών με αντικείμενο τη εκτίμηση των αποθεμάτων και τις μελλοντικές προβλέψεις που αφορούν την αλιεία των Κεφαλόποδων Μαλακίων με εμπορικό ενδιαφέρον στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή ύδατα. Στην ομιλία του ο Καθηγητής Martin τόνισε το σημαντικό ρόλο των βλεννογόνων χιτώνων στην προστασία των Ψαριών στις Ευρωπαϊκές θάλασσες, ενώ, τέλος, ο Δρ. Garrabou έκανε μια εκτενή παρουσίαση των αρνητικών επιδράσεων της Κλιματικής αλλαγής στα είδη και τα ενδιαιτήματα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Το Συνέδριο στήριξαν έμπρακτα οι χορηγοί του: η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) με χρυσή χορηγία, η BioMar, η Metrica και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με αργυρή χορηγία,  το OLITECN Lab Equipment, η Irida, η Aegean Electronics, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και η Pescanova Hellas με απλή χορηγία.

Επίσημος Διοργανωτής του Επιστημονικού Συνεδρίου ήταν η ARTION Conferences & Events, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέλαβε τη διεξαγωγή της ζωντανής του μετάδοσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο και το αναλυτικό Πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.hydromedit.gr.